Indeklima

Jeg var lige inde og kigge hos Miljø & Sundhed og faldt over et gammelt indslag:

http://www.miljoeogsundhed.dk/default.aspx?node=5788

Det er mig stadig ubegribelig, at hver gang man taler om dårlig indeklima, er årsagerne altid anført som her:

Kemikalier og partikler stammer fx fra tæpper, møbler, elektronik, legetøj, maling, tobaksrøg, varmekilder, madlavning, rengøringsmidler m.m…………….Ifølge den videnskabelige komite er formaldehyd, carbon monoxid, nitrogen dioxid, benzen, napthalen, partikler fra passiv rygning, radon, bly og organofosfat-pesticider nogle af de stoffer, der vækker størst bekymring.

Det er jo ganske vist rigtigt, men hvorfor undgår man altid at omtale tekstilerne?
At sofaen dunster skyldes i høj grad, at stellet er lavet af spånplade og polstringen af skum. Gulvtæppet, der har en dejlig skum-bagside, så det er blødt at gå på, afgiver også en masse hørm.

Men hvad med betrækket på sofaen, uld-floret på tæppet? Bomuld-polyesteren i gardinerne, PVC’en i persiennerne eller lamelgardinerne fra den lokale GDS?

Ja, ja. Nu ved jeg godt, at jeg er fag-idiot med hensyn til gardiner, men det er ikke i enkeltstående tilfælde, at jeg har set syersker få grimme udslæt og sår af at håndtere dyre stoffer fra anerkendte leverandører. Stof, der på trods af en ellers god pris, for de fleste, udstråler kvalitet. Alligevel er det en gang billig skrammel, men med en flot “avance-glans”, produceret i østen og prismærket vildt op gennem de forskellige forhandler led.

Så pas nu på indeklimaet og tænk over de tekstiler (gardiner, dækkeservietter, duge, puder, plaider mm) der findes i hjemmet og hvilken behandling de har fået.